Voorburg – Wijnwinkel de Smaak van het Zuiden heet vanaf 15 september Wijnhuys Huygens. Met deze nieuwe naam wil eigenaar Martijn Schuring aangeven dat wijn maar ook gedistilleerd zijn specialiteiten zijn. “De oude naam gaf niet aan dat ik een wijnspeciaalzaak ben”, vertelt de enthousiaste ondernemer in zijn winkel met een lange wijntraditie op de hoek Herenstraat/Franse Kerkstraat. 

Drie jaar geleden heeft Martijn de voormalige Wijnheeren Voorburg overgenomen. “Ik heb mij er volledig op gestort. Er is in de afgelopen drie jaar heel veel met het assortiment gebeurd. Ik verkoop nu driemaal zoveel wijnen maar ook driemaal zoveel gedistilleerd.” Om tot deze uitbreiding te komen is Martijn meerdere lokale samenwerkingen aangegaan. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met jenever– en likeurenhuis Van Kleef uit Den Haag. “Veel mensen hebben wel eens een proeverij bij van Kleef gedaan en willen dan later nog wel eens die heerlijke likeur kopen. Maar dan is het centrum van Den Haag best lastig bereikbaar. Nu zijn deze bijzondere dranken bij mij te koop.” De Van Kleef likeur is niet alleen heerlijk om zelf van te genieten maar ook erg leuk om cadeau te geven, zoals bijvoorbeeld de likeur met de naam Van Kleef Voorburg. Een andere samenwerking is die met Brouwerij Scheveningen waar het Scheveningse bier vandaan komt. Het assortiment van Wijnhuys Huygens heeft een verbreding en verdieping ondergaan. “Gin is natuurlijk helemaal terug van weggeweest. Ik heb dan ook een hoek met (heel) veel verschillende soorten Gin. En ook op whisky en cognac gebied is het assortiment uitgebreid.”

wijnhuys huygens

Wijn
Maar wijn blijft natuurlijk toch het basisproduct van Wijnhuys Huygens. “De grootste verandering is dat er heel veel te proeven is. Hierin onderscheid ik mij als drankspeciaalzaak zijnde. Ik ga er vanuit dat de klant wil proeven wat hij of zij aanschaft. Daarvoor heb ik de Coravin Magic aangeschaft.” De Coravin Magic is een nieuw technologisch hoogstandje, dat je in staat stelt om wijnen te schenken zonder dat de kurk uit te fles gaat. De Coravin duwt een naald door de kurk en haalt vervolgens een trekker over om Argon gas door de naald in de fles te spuiten. Dit Argon gas houdt de fles onder druk. Door de naald is het mogelijk om de wijn in een glas te schenken. Als de naald eruit gehaald wordt sluit de elastische kurk zich weer en blijft er alleen een klein gaatje in de folie zichtbaar. Hierdoor komt de wijn niet in contact met zuurstof en wordt dus niet zuur.

Proeven
In de winkel staat een grote proeftafel die regelmatig voor proeverijen gebruikt wordt. Maar Martijn komt ook graag op locatie voor proeverijen bij bedrijven of bij particulieren thuis. “Ik laat dan een variatie aan wijnen proeven en de aanwezigen kunnen die dan eventueel voor een scherpe prijs aanschaffen.” Het assortiment wijnen is heel divers van goede kwaliteit tegen een eerlijke prijs. “Mijn best verkochte wijn is van het wijnhuis Corette. Een wijn van onder de tien euro met een fantastische prijs/kwaliteitverhouding. Ook in de categorie tussen de vijf en zes euro heb ik een aantal van die toppers.”

ACTIE
Om zijn nieuwe naam te vieren biedt Martijn elke zevende fles gratis aan: “Dat mogen ook allemaal verschillende wijnen zijn”, zegt hij.